Foto: @tanya.shvch/homebynicky IG

Kada ste suočeni s praznom prostorijom, ispuniti je na pravilan način koji će u isto vrijeme biti estetski privlačan i funkcionalan može biti ogroman izazov ukoliko se s njime suočavate sami, bez prijedloga stručnjaka. Na sreću, postoji nekoliko jednostavnih smjernica, potvrđenih od dizajnera interijera koji vam mogu iznimno olakšati i uvjeriti vas da to i nije toliko strašno!

Žarišna točka

Nikada ne podcjenjujte moć žarišne točke u prostoriji. Nekad ju je lakše odrediti,  ukoliko se u prostoriji nalazi ugrađeni kamin ili istaknut, veliki prozor. Ponekad ćete ju morati sami odrediti, na primjer prema položaju postolja i televizora. Držite se odluke koju ste odabrali, jer oko žarišne točke dolazi ostali namještaj.

Ne stavljajte namještaj blizu zida

Čak i u malom prostoru poželjno je držati se ovog pravila. Dobro je da zidovi ‘dišu’, a to malo prostora može učiniti da prostorije izgledaju veće. Ukoliko imate puno prostora na raspolaganju, slobodno rasporedite namještaj na način da se prostori za razgovor stvaraju u sredini sobe, ostavljajući nekoliko metara između zidova i namještaja.

@vardagsruminspo

Ravnoteža

Ravnoteža je iznimno važna pri uređenju, najviše kada je riječ o uređenju dnevnog boravka. Grupiranje više malih ili velikih dijelova namještaja u jednom području ili strani sobe apsolutno nije poželjno. Također provjerite postoji li raznolikost u oblicima – ako na primjer, imate kockasti kauč, razmislite o okruglom stoliću za kavu.

@interiorefined

Prohodnost

Ukućani i gosti se ne bi trebali spoticati o namještaj ili jedni o druge dok prolaze prostorijom. Jedna od najvažnijih stvari o kojima treba razmišljati pri uređenju je definitivno ova.

Uređenje zida

Stvari poput ogledala ili umjetničkih dijela moraju biti postavljene strateški ili proporcionalno namještaju. Na primjer, nemojte objesiti sićušnu fotografiju iznad ogromne sofe, jer fotografija ne bi nikako došla do izražaja. Umjesto toga, upotrijebite komad koji je velik kao otprilike dvije trećine sofe ili više uokvirenih fotografija za grupiranje

@tanya.shvch

Rasvjeta

Jedan od najvažnijih a često zanemarenih elemenata je rasvjeta. Podna svjetiljka izgleda sjajno na kraju sofe ili iza naglašene fotelje. Stolne svjetiljke izgledaju fantastično na bočnim stolićima ili policama. Rasvjeta treba biti postavljena na različitim razinama, kako bi bila uravnotežena.

@homebynicky

Spoj svega

Najbolje je planirati unaprijed i napraviti skicu ili koristiti aplikacije koje će nam olakšati crtanje tlocrta. Ukoliko niste sigurni u vaše odluke, ovi načini riješili bi dileme.

 

Foto: Instagram

No Comments Yet

Comments are closed