Foto: Unsplash

All you need is love

Stigao je Dan zaljubljenih, za mnoge najromantičniji dan u godini koji se obilježava diljem svijeta. Možda nisi znala da ova tradicija svoje korijene vuče iz poganskih rituala kada su se prinosile žrtve božicama plodnosti, a danas Valentinovo obilježavamo romantičnom gestom koja najčešće uključuje buket ruža, čokoladice i čestitke.

No, mnoge zemlje diljem svijeta Valentinovo obilježavaju nekim svojim specifičnim tradicijama, a ovo su neke od najneobičnijih – i najluđih – za koje sigurno nisi znala!

Japan

Japanski je običaj da na Valentinovo žene poklanjaju muškarce, a najčešće je riječ o slatkim poklonima u obliku čokoladica među kojima se razlikuju one namijenjene prijateljima i kolegama te čokoladice koje se poklanjaju osobi prema kojoj gaje romantične osjećaje. Muškarci će pak gestu vratiti na takozvani Bijeli dan, 14. ožujka, i to u obliku bijelih čokoladica, slatkiša i nakita.

Danska

Kreativni Danci imaju jednu zanimljivu verziju ljubavnih čestitki koja datira još iz 18. stoljeća: tajni obožavatelji svojoj će simpatiji poslati šaljiva pisma u obliku papirnatih pahuljica na kojima je ispisana pjesma. Pošiljatelj će se potpisati u obliku točkica, a ako simpatija pogodi njegov identitet, mora joj pokloniti uskršnje jaje. Ludo, zar ne?

Filipini

Poklanjanje romantičnih darova ondje jednostavno nije dovoljno – svakog Valentinova stotine parova okupljaju se na masovnom vjenčanju koje sponzorira vlada za sve zaljubljene koji si ne mogu priuštiti vjenčanje iz snova. Paket uključuje svadbenu tortu, cvijeće pa čak i prstenje. Go big or go home!

Južna Afrika

Na Dan zaljubljenih, mladi imaju običaj koji iziskuje dosta hrabrosti: napisat će ime svoje simpatije na rukavu i tako pred svima deklarirati svoju ljubav.

Gvatemala

Valentinovo, odnosno El Día del Cariño (Dan pažnje) rezerviran je ne samo za romantiku već i iskazivanje ljubavi prema članovima obitelji, prijateljima i kolegama. Svake godine centrom glavnog grada prolazi šarolika Ljubavna parada rezervirana za starije sugrađane. Ljubav ne poznaje godine!

Francuska

Istina, Pariz, Grad ljubavi najromantičniji je grad na svijetu, no na Valentinovo prava romantika odvija se nešto južnije, točnije u seocetu Saint-Valentin gdje se svake godine održava dvodnevni festival uz umjetničke izložbe, romantične šetnje i večere uz svijeću dok u takozvanom Vrtu ljubavnika zaljubljeni mogu posaditi drvce kao simbol njihove ljubavi. Ah, ti Francuzi…

Bugarska

U Bugarskoj, Valentinovo se slavi kao Dan vinara i tradicionalno se obilježava ritualnim odlaskom u vinograde gdje se proglašava novi najbolji vinar. Danas je tradicija preuzela nešto modernija obilježja uz simbolične parade, no običaj proslave Dana zaljubljenih uz bocu vina i dalje se zadržao.

Foto: Unsplash

No Comments Yet

Comments are closed