Danas vas vodimo na jedno zaista posebno mjesto u gradu – alternativno riječko modno odredište koje je puno više od dizajnerskog dućana. BuRa DesignStore mjesto je okupljanja, dobrog raspoloženja i još bolje glazbe, dizajna i mode – jedna sasvim drugačija i totalno cool riječka modna priča.

Priča o riječkoj BuRi

Kao i svaka dobra priča, tako i ova započinje s jednom kreativnom iskrom i entuzijazmom dviju zaljubljenica u modu koje veže i jedna puno snažnija ljubav. Đulijana i Paula Knapić, inače majka i kći, priču o riječkoj BuRi započele su prije nešto manje od tri godine kad su odlučile svom gradu ponuditi jednu drugačiju priču.

Htjele smo Rijeci ponuditi jedno drugačije mjesto, mjesto okupljanja i druženja. Kao velike zaljubljenice u dizajn i modu, osobitu onu drugačiju i pomalo alternativnu te istovremeno lokalpatriotkinje koje obožavaju Rijeku i riječku kulturu, ali kulturu i umjetnost općenito, odlučile smo sve svoje ljubavi i strasti ”staviti” na jedno mjesto i dati svoj mali doprinos Gradu koji teče. To smo i uspjele s našom BuRom, na što smo iznimno ponosne.

Đulijana i Paula Knapić

Ženska priča i jedan vrlo važan frižider

-Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez našeg ženskog ”BuRa tima”, koji je s nama od samog početka. Naime, bio je priličan izazov u jednom prostoru smjestiti hrvatske dizajnere na način da svaki od njih dođe do izražaja, istovremeno omogućiti transformaciju prostora u bilo kojem trenutku, a uza sve to – uvrstiti negdje naš mali, crni Smeg frižider oko kojeg se uvijek događaju nabolje priče. Ali naše su žene, predvođene Svjetlanom Despot, to uspjele. Također, nedavno nam se pridružila i još jedna ”BuRa”, koja nam pomaže u radu same trgovine, tako da je čitava naša ženska priča time savršeno zaokružena.

Marš za žene

Alternativni koncept

Koncept dućana čine hrvatski brendovi Charlie Design, XD Xenia Design, DNK by Nada Došen, Branka Donassy, Maks Design i riječki Levin Coco, koji se svojim izričajem i kvalitetom nadopunjuju te je svaki od njih prezentiran na njemu svojstven način. Na njih se nadopunjuju razni modni dodaci koji se s vremena na vrijeme mijenjaju, sve u svrhu dinamičnosti i različitosti. Trenutno se u BuRi mogu pronaći DVStyle i MDK by Miranda Kaloudis torbe, kišobrani Mirne Sišul, kao i unikatni handmade nakit Eve Lumezi, Smiljke Franjić, TJ Jewellery i Tatjane Kostanjević te naših riječkih umjetnica Ive Pevalek i obitelji Bruketa.

Jasna vizija

-Želja nam je bila okupiti hrvatske dizajnere koji na našoj modnoj sceni djeluju preko 30 godina te ih približiti riječkoj publici. Često se dogodi da sama riječ ‘dizajn’ sa sobom vuče određene predrasude, pa se samim time naše dizajnere i ne cijeni koliko bi trebalo, a još manje koliko zaslužuju. Egzistirati u današnje vrijeme, stvarati u svojim malim manufakturama u kojima iza svakog komada odjeće stoji ogroman trud, rad, posvećenost i ljubav, istovremeno prkositi nemilosrdnom tržištu, velikim tvornicama i trgovačkim centrima – smatramo da je to hvalevrijedno i vrijedno podrške u svakom smislu.

Chrissart – izložba

BuRa živi s gradom

Osim prodaje hrvatskog dizajna, BuRa je i mjesto gdje organiziramo razne evente i kulturna događanja – od izložbi, književnih, filmskih i glazbenih večeri, predstava, pa sve do gastronomskih degustacija, prezentacija i radionica. Mjesto zahvaljujući kojemu možemo biti i društveno aktivne i angažirane, živjeti s našim gradom, puhati kako on teče.  Imale smo iznimno zadovoljstvo povezati se sa raznim umjetnicima, podržati njihov rad dajući im naš prostor kako bi se mogli predstaviti ili ponovno susresti s riječkom publikom. Tako su kroz našu BuRu prošli Jan Bolić s Alis Marić i grupom Nola, Christina Cianci (Chrissart), Tonka Alujević, Zoran Majstorović, Romina Mejak, Maja Sorić i još mnogi drugi.

Romina Mejak – izložba
Jan Bolić i grupa Nola s Alis Marić – promocija knjige
Tonka Alujević

S Željkom Barbarić, dizajnericom WhyKnot brenda i vlasnicom novootvorene Poneštrice smo organizirale radionice heklanja, a ugostile smo i udrugu Women On Wine, sve zaokruženo odličnom suradnjom s dragom nam Stancijom Kovačići.

Women On Wine, Stancija Kovačići i Maja Sorić

Prkosni riječki duh

-Nažalost, sve daljnje planirane aktivnosti su stavljene na čekanje zbog trenutne situacije s koronom koja nas je prilično usporila i da ne kažemo, unazadila. Budućnost ne samo BuRe, već i svih oko nas je prilično neizvjesna, samim time i jako zabrinjavajuća. Osjećaj kao da smo se opet vratile na onaj sam početak nas nikako ne napušta, međutim trudimo se misliti i djelovati pozitivno. Ići dan po dan, ne odustajati ni posustajati. Raditi ono što volimo, na način na koji smo radile i do sada. Vjerujemo da samo tako možemo i uspjeti.

One vjeruju –  a mi smo sigurni da ćemo na ovoj zaista posebnoj modnoj destinaciji doživjeti još puno, puno nezaboravnih riječkih priča. To je taj nepokolebljivi, prkosni riječki duh – BuRa.

 

Foto: PR

 

No Comments Yet

Comments are closed