Foto: @aoverina_vis IG

Kupaonica bi trebala biti funkcionalno organizirana, dobro izgledati i pritom biti isplativa gradnja kod prodaje ili preuređenja. Jedna je od najčešće posjećenih prostorija u kućama, stoga bi trebala biti napravljena s jasnom namjerom, sIijedeći smjernice već utvrđenih pravila dizajna. Istražili smo neke od tih smjernica.

@berg.interior

Prilagođena ukućanima

Kao i svaka prostorija u kući, kupaonica treba biti prilagođena njenom korisniku. Dobro razmislite o svojim potrebama, na primjer želite li kadu, walk in tuš, ili tuš kabinu. Ukoliko je broj ukućana veći, uzmite u obzir kombinaciju tuš/kada ili veličinu ormara. Planirajte budućnost tako što ćete dizajnirati kupaonicu za svoje buduće starije osobe ili osobe s invaliditetom – za to uključite značajke kupaonice kao što su česti prekidači, rukohvati u tušu i kadi i glatki prijelazi na podu. Razmislite o budućnosti, dakle što će vam i kasnije najbolje služiti.

@homziedesigns

Bezvremenski dizajn

Dizajnirajte svoju kupaonicu kako biste zadovoljili svoje trenutne ukuse, a pritom pazite na mogućnost prodaje svog doma u budućnosti. Ako je prodaja kuće u vašoj budućnosti, klonite se trendova i držite se osnova koje će većina kupaca prihvatiti. Ne povodite se ludim trendovima, materijali poput mramora ili drva bezvremenski su trendovi, a detalje možete s vremena na vrijeme prilagođavati i mijenjati, ovisno o trendovima koji vam se svide.

@swanbranduk

Prirodno svjetlo

Nemaju sve kupaonice prirodno svjetlo, stoga se možete smatrati sretnicima ukoliko vaša ima. Prirodno svjetlo pomaže u smanjenju plijesni u kupaonici te smanjuje troškove energije. Ako vaša kupaonica ima prirodno svjetlo iz bilo kojeg izvora, pokušajte ga iskoristiti i poboljšati koliko je moguće.

@maison_trouvaille

Dodajte dovoljno šipki i kukica za ručnike

Bez obzira koliko šipki za ručnike i kuka imate, čini se da vam uvijek treba više. Započnite s pravilom: jedna šipka za ručnike po osobi koja redovito koristi tuš ili kadu. Ovu šipku treba postaviti što bliže tušu ili kadi. Osim toga, dodajte kuke iza vrata ili na prazne zidove.

Zidovi otporni na vlagu

Treba imati na umu da kupaonice proizvode veliku količinu vlage te je zbog toga važno pronaći najbolje solucije dok nije kasno. Postavljanje zidnih pločica je jedan od najboljih način zaštite zidova od vlage. U najmanju ruku, možete ih postaviti na donju polovicu zida, iako je najbolje do vrha. Korištenje adekvatnih boja za zidove također je poželjno.

Prostor za pohranu

Prostor za pohranu nam je često zadnji na pameti – osigurajte dovoljno mjesta za stvari koje planirate držati u kupaonici, poput polica ili ormarića ispod umivaonika ili pored ogledala.  Prostore za odlaganje držite podalje od kade ili tuša. Kupaonica je često mala prostorija, stoga dizajneri uvijek pronalaze kreativne načine u pronalaženju prostora za pohranu.

@aoverina_vis

Foto: Instagram

No Comments Yet

Comments are closed