Foto: OKO

U Rijeci je nedavno osvanuo mural sa snažnom porukom: u sklopu programa ‘Ženski životi glasnije’ kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture u Vodovodnoj ulici predstavljen je mural ‘Is she a wizard yet’ posvećen nepoznatim heroinama, ženama koje su čitavu povijest, potiho i u sjeni,  ‘tkale’ život oko nas.

Autorica murala, umjetnica Marina Mesar, akademska je slikarica poznata na hrvatskoj, ali i svjetskoj sceni koja stvara pod pseudonimom OKO. Ova talentirana umjetnica živi i radi između Londona i Zagreba, a njezini su radovi, street art intervencije u obliku slika, murala i instalacija izlagani u brojnim galerijama i muzejima, kao što su Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu, Victoria & Albert muzej u Londonu i e-flux u New Yorku. Marina aka OKO otkrila nam je kako je nastao mural, o snažnoj poruci koju nosi, ali i i podijelila svoje dojmove o Rijeci koja ju, kako nam sama kaže, toliko očarava da je čak i razmišljala o preseljenju.

VELIKE ČAROBNICE

– Mural ‘Is she a wizard yet’ nastao je na temu o životima žena iz naše prošlosti, svim anonimnim čarobnicama koje su stvarale sve oko nas – od doma do narodnih nošnji i čipki i upravo zato je na muralu prikazana velika ženska ruka iz koje ispadaju motivi s hrvatskih narodnih nošnji te vezova čipke, kao neki blok magije. Mural se nalazi na kraju Vodovodne ulice, i, iako su mi dali da biram zid koji želim, nekako mi se baš taj zid, na samom kraju ulice činio savršenim mjestom za ovaj rad.

O NASTANKU MURALA

– Kako je zid čisti grubi beton te se boja jako upija, a i u različitim je nagibima, proces je trajao 3 dana: morali smo skinuli mahovinu i prvo špahtlama očistiti zid te ga nakon tog bojali još danima. Dovoljno vremena da upoznaš sve susjede i saznaš puno toga što inače ne bi mogao nigdje drugdje pročitati. Mural je izrađen fasadnim bojama za vanjske zidove , rolerima i kistovima. Nekako je poetično kad je teže i treba ti vremena da pobijediš u toj bitci s hrapavim zidom pred sobom.

OSOBNE HEROINE

OKO nam je otkrila kako je pri procesu oslikavanja razmišljala o svojim osobnim heroinama:

– Čini mi se da su i naše majke i naše bake upravo te heroine, i naravno da su uvijek uz nas. Podsjetilo me na gomile trenutaka kad su me obje bake učile svojim vještinama, od našivavanja goblena, do šivanja  i pletenja. Predivno je to vratiti u stvarnost.

ČAROLIJA GRADA

Često dolazim u Rijeku i čak sam u nekom trenutku svog života razmišljala da se preselim, ali me život odnio potpuno drugim pravcima, točnije u Englesku. No, nikad nije kasno… tko zna što će još sve biti u životu.  Rijeka mi je predivna, baš taj čudni spoj starih, ogromnih zgrada koje su u isto vrijeme oštećene i impresivne svojom veličinom. Djeluju toliko veće od zgrada u Zagrebu i, iskreno – podsjećaju me na centralni London.

PORUKA RIJEČANKAMA

– Ma nema se tu puno što pričati, poznato je da su Riječanke tvrdoglave i svojeglave oduvijek, tako da im ne treba nešto posebno govoriti. Nadam se da ćemo se sresti negdje i skupa napraviti neke radove, na ulici ili galeriji… od onih anonimnih do onih javnih.

Foto: OKO

 

 

No Comments Yet

Comments are closed