„Trenutno nema razloga za uzbunom jer raspolažemo dovoljnom količinom vode za pokrivanje potreba svih naših korisnika. Hidrološka situacija na ovom području ne odstupa od prosjeka, tako da ne bi trebalo biti poteškoća s dostupnim količinama vode”, rekao je direktor KD VIK-a.

Rijeka – Zbog nestašice vode pet regija sjeverne Italije proglasile su izvanredno stanje, a u dijelovima Slovenije na snagu je stupila redukcija u vodoopskrbi pa je tako u nekim slovenskim gradovima, pretežito u općinama uz more, zabranjeno zalijevanje javnih površina, tuširanje na plažama i sl.

Iz KD VIK-a poručuju kako Rijeci i okolici, unatoč izostanku proljetnih kiša, ne prijeti ograničavanje dostupnih količina vode jer dotok vode na izvorištima nije bitno manji od prosjeka. Trenutno su aktivna sva izvorišta na našem području, Zvir, Perilo, Dobra, Dobrica, Martinšćica i Rječina, a KD VIK poduzima sve mjere kako bi opskrba zdravstveno ispravnom vodom ostala stabilna.

„Trenutno nema razloga za uzbunom jer raspolažemo dovoljnom količinom vode za pokrivanje potreba svih naših korisnika. Hidrološka situacija na ovom području ne odstupa od prosjeka, tako da ne bi trebalo biti poteškoća s dostupnim količinama vode. Iako ne možemo prognozirati količinu padalina tijekom ostatka ljeta, postojeće stanje, čak i u situaciji potpunog izostanka padalina tijekom srpnja, osigurava dovoljne količine zdravstveno ispravne vode do kraja ovog i u većem dijelu mjeseca kolovoza. Ako ljeto bude iznimno sušno, postoji mogućnost zasoljenja dijela izvorišta, ali tek krajem kolovoza, a u tom se slučaju opskrba prebacuje na druga izvorišta koja ne zasoljenje ne pogađa ni u uvjetima iznimnih suša“, izjavio je direktor KD VIK-a Andrej Marochini, a osvrnuo se i na trenutne mjere u Italiji i Sloveniji, objasnivši kako se tu najprije radi o psihološkim mjerama.

„Bazeni, tuševi, fontane i sl. spadaju u relativno male potrošače. Kada je potrebno postići ozbiljne uštede vode, to se postiže na način da se pojedini gradski kvartovi ili naselja isključuju iz vodoopskrbne mreže nekoliko sati na dan. S obzirom na sadašnje stanje, vjerujem kako u Rijeci i okolici za tim neće biti potrebe“, kazao je Marochini.

No Comments Yet

Comments are closed