U sklopu programa Adaptacija. Čitanje filma ovog četvrtka u Ljetnom Art-kinu gostuje redatelj Rajko Grlić povodom prikazivanja njegove kultne komedije U raljama života kojim se zaključuje drugi od pet dijelova programa Art-kina posvećenog domaćim romanima i njihovim filmskim adaptacijama

Novi program Art-kina Adaptacija. Čitanje filma nastavlja s radom u četvrtak, 15. srpnja u 20:30 sati kada u Ljetnom Art-kinu počinje razgovor o knjizi Štefica Cvek u raljama života Dubravke Ugrešić i njenoj filmskoj adaptaciji U raljama života u kojem gostuje redatelj filma Rajko Grlić, uz moderatora publicista i novinara Velida Đekića.

Po završetku razgovora, u 21:30 sati u Ljetnom Art-kinu započinje projekcija spomenute Grlićeve hit komedije. Inače, u pisanju scenarija za film U raljama života pored Rajka Grlića sudjelovala je i književnica Dubravka Ugrešić, i ta je suradnja urodila jednom od uspjelijih filmskih adaptacija u jugoslavenskoj kinematografiji koja je za onovremeni autoričin vrlo popularan postmodernistički literarni predložak uspjela iznaći odgovarajuće ‘audiovizualne ekvivalente’, tako da je film uspješno zaživio vlastitim životom, postavši još jednim redateljevim hitom kod publike i kritike, da bi kasnije stekao i svojevrsni kultni status. Film je u Puli osvojio i dvije Zlatne arene.

U raljama života prati redateljicu RTV Zagreb Dunju (Gorica Popović) koja je u fazi montiranja serije Štefica Cvek u raljama života o povučenoj i, po pitanjima ljubavi, neiskusnoj službenici (Vitomira Lončar) kojoj karakterno oprečna prijateljica Marijana (Mira Furlan) sređuje spojeve s muškarcima od kojih bi jedan mogao biti ‘muškarac njezinog života’. Istovremeno, u filmski stvarnom životu, Dunja proživljava ozbiljnu krizu u vlastitoj vezi s oportunim književnim kritičarem Saletom (Miodrag Krivokapić), zbog čega sama odluči upustiti se u potragu za ‘idealnim partnerom’.

U uvodnom razgovoru s Rajkom Grlićem naglasak će se staviti na usporedbu i analizu romana i filma u fokusu, uz poseban naglasak na sam proces adaptacije, što i jest cilj programa Adaptacija. Čitanje filma kojim se publici Art-kina nastoji ponuditi dodatan sadržaj vezan uz vrijednu domaću književnost i njihove jednako uspjele filmske adaptacije.

Na istu se temu 13. srpnja u Art-kinu sastaju i dvije grupe čitateljsko-filmskog kluba Art-kina, s naglaskom na raspravu o polazišnom romanu Dubravke Ugrešić.

Program Adaptacija. Čitanje filma odvija se uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu programa koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Ulaz na razgovor s autorima slobodan je za sve posjetitelje uz prethodnu rezervaciju na ulaznice@art-kino.org, a ulaznice za film mogu se rezervirati putem spomenute e-pošte, a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više: https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/adaptacija-citanje-filma

Foto: PR

No Comments Yet

Comments are closed