Da je Rijeka grad kreativaca dobro znamo, a danas vam predstavljamo jednu posebnu umjetničku dušu: upoznajte Maju Horvat, Riječanku koja stoji iza brenda MAYA Art&Pottery Studio u kojem smo pronašli najljepše keramičke predmete s unikatnim potpisom. Njezino putovanje svijetom umjetnosti započelo je uslijed zdravstvenih problema koji su ju nagnali da otkrije svoju kreativnu stranu – i tako je počela stvarati prava mala umjetnička djela. Ovo je njezina priča.

PUT PREMA SEBI

– Ja sam samouka apstraktna slikarica i educirana keramičarka koja trenutno živi i stvara u Rijeci. Većinu svog života posvetila sam lijevoj strani mozga, radeći na razvojnim projektima baziranim na složenom analitičkom radu. Uslijed zdravstvenih problema koji su na dubljoj razini otkrivali kako zanemarujem svoju kreativnost, od 2018. snažno sam posvećena stavljanju u prvi plan svoje intuitivne i umjetničke strane.

– Završila sam formalno obrazovanje za rad s keramikom na POU Zagreb kod Dijane i Mirjane Rajković, a kod Dijane Lukić u Rijeci započela sam s radom na lončarskom kolu. Radim s bijelom glinom koja omogućava naglašeno oslikavanje bojama za glinu (engobama).

SLOBODA STVARANJA

– Apstraktni stil, kako u slikama, tako i u keramici plod je prepuštanja i snažnog osjećaja za boje koje je izraženo od najranijeg djetinjstva i njegovano od strane mog djeda kao zaljubljenika u umjetnost. Moj rad baziran je na intuitivnom stilu gdje se bez početnog plana i direktne inspiracije slojevito razvijaju boje, oblici i motivi koji puno značenje otkrivanju na kraju procesa stvaranja.

Lover’s embrace, akril na platnu
Birth of creativity, akril na platnu

LJUBAV PREMA UMJETNOSTI

-U izradi keramičkih predmeta, filozofija je da predmeti koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi dobiju određenu umjetničku vrijednost i da na taj način svojeg vlasnika svakodnevno raduju. Trenutno radim različite veličine i modele šalica, zdjelica, vaza i pepeljara, dominanto na lončarskom kolu, ali i kroz ručno modeliranje. Svaki predmet je unikatan oblikom i oslikavanjem, o opet odlično funkcioniraju zajedno kao setovi. Posebno mi je važno da se kupac prepozna u toj unikatnosti predmeta i da osjeti da je njegov, da ga nešto uvuče.

– Početkom 2021. godine uredila sam i opremila vlastiti studio kao intimni radni prostor što je početak nove faze u radu. Trenutno i dalje eksperimentiram sa svojim stilom i tehnikama, uživam u povratnim informacijama kupaca i širim svoju vidljivost. U ovoj fazi završavam cjeloviti vizualni identitet branda te logistički istražujem načine plasmana proizvoda, ali paralelno pazim da ljubav koja me je dovela u ovaj svijet ne postane briga, strka i izvor stresa već ostane strast.

Maji želimo putovanje kojem nema kraja, a našim dragim čitateljima uskoro pripremamo jedno lijepo iznenađenje!

Foto: MAYA Art&Pottery Studio

No Comments Yet

Comments are closed