Foto: PR

Studeni u Art-kinu donosi čak tri ciklusa koji predstavljaju suvremene nacionalne kinematografije – korejsku, japansku i tursku – a početak mjeseca donosi i osmo izdanje Student International Film Festivala – STIFF. Hrvatska kinopremijera nagrađivane Zbornice održava se 24. studenog, a dozu dobrog humora za kraj mjeseca osigurava program Kultno kino uz Monty Python: Smisao života

Povodom obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine 2021. godine, u suradnji s Kino mrežom i Hrvatskim državnim arhivom, početak studenog u Art-kinu donosi dva digitalno restaurirana klasika domaće kinematografije – 2. studenog u 20 sati Tko pjeva, zlo ne misli (1970.) Kreše Golika i 3. studenog u 18 sati Ciguli miguli (1952.) Branka Marjanovića.

U suradnji s Pulskim filmskim festivalom i Austrijskim kulturnim forumom Zagreb u Art-kinu se 3. studenog održava posebna projekcija nagrađivanog austrijskog filma Hochwald, redateljice Evi Romen u kojem se bavi kompleksnim mozaikom tema konzervativizma malih zajednica, homofobije, PTSP-a, ovisnosti i religijskog ekstremizma. Film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem izdanju Zurich Film Festivala na kojem je u sklopu programa Fokus osvojio glavnu nagradu Zlatno oko.

Osmi Student International Film Festival STIFF – jedini međunarodni filmski festival posvećen isključivo studentskom i debitantskom filmu – održava se u suorganizaciji udruge Filmaktiv, Studentskog kulturnog centra Rijeka, Sveučilišta u Rijeci te Art-kina, donoseći i ove godine, od 4. do 7. studenog, pod okriljem teme Tijelo, najbolje od svjetske produkcije studentskog i debitantskog filma. Četiri festivalska dana u Art-kinu donose deset filmskih blokova koji okupljaju ukupno 38 igranih, animiranih i dokumentarnih kratkometražnih filmova u selekciji te tri diskurzivna programa, uz popratne programe na drugim gradskim lokacijama.

Tjedan korejskog filma već tradicionalno u Art-kino donosi recentna ostvarenja južnokorejske kinematografije. Ovogodišnje izdanje održat će se od 8. do 12. studenog, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Koreje u Republici Hrvatskoj, s svečano otvorenje ciklusa donosi film Zvijeri koje se grebu za slamku, crnohumorni kriminalistički triler nagrađen na filmskim festivalima u Rotterdamu i Udinama. Sljedeći dan, 9. studenog, donosi dramu Žena koja je bježala čiju režiju potpisuje Hong Sang-soo, dobitnik Srebrnog medvjeda za najbolju režiju u Berlinu. U srijedu, 10. studenog na program stiže Sretna Chan-Sil, film na tragu romantične komedije, no čija priča donosi realne egzistencijalne probleme i kritički prikaz položaja žene u korejskom društvu. Povijesna drama Fengshui, na programu 11. studenog, završni je dio trilogije, u režiji redatelja Park Hee-kona, a smještena u 19. stoljeće donosi prikaz bitke za dobivanje pogodnog mjesta za grob. Program 12. studenog zaključuje nagrađivani debitantski film redateljice Yoon Dan-bi, dirljiva obiteljska drama Krenuti dalje.

Ciklus japanskog filma (od 17. do 21. studenog) za otvorenje donosi obiteljsku znanstveno-fantastičnu dramu Prekrasna zvijezda, portret obitelji koja odjednom počne vjerovati da su s druge planete te nastoje ‘svim silama’ spasiti ugroženu planetu Zemlju.

U nastavku programa prikazuje se povijesna drama Iwane: Mač smirenosti o prijateljstvu trojice samuraja koje skončava tragično. Neobičan programski odmak stiže u vidu komedije Banana? U ovo doba noći?, priči o nepokretnom mladiću koji iskorištava volontere koji mu nastoje pomoći. Na kraju ciklusa našla se romansa Zamalo čudo redatelja Yûyae Ishiija koji je karijeru izgradio snimajući filmove o nekonvencionalnim i osobenjačkim likovima, stoga nije iznenađenje da radnja i ovog filma o odrastanju za junaka ima jednu takvu ličnost, u ovom slučaju srednjoškolca po imenu Hajime, ne odveć sposobnom i spretnom mladiću čija osobitost počiva u odanosti drugim ljudima koja se manifestira u razumijevanju potreba drugih zbog čega je miljenik svog okruženja. Program se provodi u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj.

Ciklus turskog filma, koji u Art-kino stiže od 22. do 25. studenog, otvara dirljiva romantična sportska drama Šampion Ahmeta Katýksiza, bazirana na stvarnoj priči o legendarnom turskom trkačkom konju Bold Point koji je sredinom devedesetih osvojio impresivnu seriju natjecanja. Na programu 23. studenog nalazi se drama Čudo u ćeliji br. 7 Mehmeta Ade Öztekina o zatvorskom životu i ljubavi mentalno zaostalog oca pogrešno optuženog za ubojstvo osnovnoškolske kolegice njegove šestogodišnje kćeri. Slijedi komedija Unutar obitelji Ozana Açiktana (24. studenog) te Kisele jabuke Yilmaza Erdoğana (25. studenog), topla priča o tri desetljeća života jedne turske obitelji. Ciklus turskog filma Art-kino provodi u suradnji s Hrvatsko-turskim društvom Rijeka, Institutom Yunus Emre i Veleposlanstvom Republike Turske u Zagrebu.

Hrvatska kinopremijera nagrađivanog domaćeg filma Zbornica održava se u Art-kinu 24. studenog. Dugometražni prvijenac Sonje Tarokić svoju je svjetsku premijeru doživio na prestižnom festivalu u Karlovym Varyma, gdje je i nagrađen posebnim priznanjem žirija i priznanjem Ekumenskog žirija. Kao dinamična i režijski vrlo vješto izvedena drama o borbi pojedinke protiv sustava i ustaljenih obrazaca svakodnevice, film je od strane brojnih kritičara proglašen jednim od najboljih domaćih filmova posljednjih godina.

Subota, 27. studenog rezervirana je za poseban filmsko-diskurzivni program Sanja Iveković Make Up-Make Down koji se provodi u suradnji s Muzejom moderne i suvremene umjetnosti, a idući dan, 28. studenog, donosi egzegezu na Pythonov način jer u Art-kino 29. listopada stiže komedija Monty Python: Smisao života (1983.) u sklopu programa Kultno kino.

Program Adaptacija. Čitanje filma kojim se promoviraju vrijedna domaća književna ostvarenja i njihove, jednako znamenite filmske adaptacije, završava svoje petomjesečno izdanje u studenom uz kriminalistički roman za mlade Uzbuna na zelenom vrhu Ivana Kušana i istoimenu adaptaciju romana u režiji Čejen Černić. Projekcija filma, uz razgovor s redateljicom, održava se 29. studenog u kinodvorani Dječje kuće.

Foto: PR

No Comments Yet

Comments are closed