Foto: ojoMAGico

Riječka umjetnica Jadranka Lacković, poznata i kao ojoMAGico još nas je jednom oduševila svojom kreativnošću, a ovoga puta riječ je o projektu sa zaista važnom porukom – oslikavanju novog prostora SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava koji ove godine obilježava 30 godina djelovanja što je bio savršen povod za izradu maštovitog murala koji je zauzeo važno mjesto u srcu umjetnice.

– Kad su me kontaktirale djevojke iz SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava i izrazile svoje želje vezane uz oslikavanje njihovog novog prostora, jako mi je bilo bitno pronaći odgovarajući motiv. Nakon tri prijedloga odluka je jednoglasno pala na lopoč.

SNAGA ŽENSKOG DUHA

– Znanstveno ime ovog cvijeta je ‘Nymphaea’. Dolazi od grčke riječi ‘nimfa’, a prema grčkoj mitologiji označava ženski duh koji je naseljavao vodene predjele poput bunara, plovnih putova, izvora, rijeka i jezera. Nakon odabranog motiva, odabir boje je došao sam od sebe. Aquamarin zelena i sedef plava. U početku je plan bio nacrtati par žena/vila, ali budući da crtam ‘iz glave’, rad se mijenjao kako sam crtala, stvari su se spontano događale, ali usuđujem se reći, u najboljem mogućem obliku!

Postoji razlog za svaki nacrtani element, ali radije bih da ga svatko protumači na svoj način. Od objavljivanja slika na društvenim mrežama čula sam već različite verzije a ono što me posebice veseli, javljaju mi se sa povratnim informacijama kako se žene poistovjećuju s vilama na zidu.

– Znam da sa umjetnošću ne mogu promijeniti svijet, ali jako me veseli činjenica da sam nekome uljepšala prostor, pogotovo kad se taj prostor koristi za pomoć ženama! Ne želim zvučati patetično, ali jedna od (mojih) poruka murala je da su pomagači i podrška svugdje oko nas, iako možda nisu vidljivi na prvu, poručuje svestrana riječka umjetnica.

O UDRUZI

Nešto više o samom projektu i radu udruge rekla nam je Tina Kovačić, koordinatorica programa i voditeljica ureda:

-Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava djeluje u Rijeci od 1991. godine te smo upravo ovim muralom htjele obilježiti 30 godina djelovanja i uljepšati prostor u kojem boravimo mi, ali i osobe koje nam dolaze. Glavni program udruge odnosi se na pružanje besplatne psihosocijalne i primarne pravne pomoći i podrške žrtvama obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja. Uz to, pomoć i podrška žrtvama nasilja obuhvaćaju i pomoć pri (re)integraciji na tržište rada te čitav niz edukativno-informativnih, osvještavalačkih i javnozagovaračkih aktivnosti.

PORUKA SOLIDARNOSTI

-Kad smo razmišljale o muralu, naša prva i jedina opcija bila je upravo Jadranka i vjerujemo da murala ne bi ni bilo da se ova suradnja nije ostvarila. Već godinama pratimo njen rad i prepoznale smo senzibilitet koji se može iščitati iz njenih umjetničkih ostvarenja, s naglaskom na one u kojima prikazuje žene. Naravno, nismo se prevarile! Jadranka je vrlo brzo prepoznala što je to što želimo poručiti svima onima koji dođu u naš prostor i naše je misli, osjećaje i riječi pretočila u boje i oblike iz kojih je nastao ovaj mural. A poruka je, nadamo se, jasna – solidarnost, sloboda i zajedništvo, snaga žene. Ovim joj se putem želimo još jednom zahvaliti na suradnj!

Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja otvoreno je za sve punoljetne žrtve nasilja bez obzira na spol i rod. Više informacija o uslugama savjetovališta moguće je pronaći na web stranici, a osobe se mogu obratiti svakog radnog dana na broj telefona 051 211 888, putem e-maila pomoc@sos-rijeka.org te na društvenim mrežama (Facebook, Instagram).

 

Foto: ojoMAGico

No Comments Yet

Comments are closed