U petak, 6. studenog u 19.00 sati u Exportu na Delti održat će se otvorenje Prve kvarnerske kolonije autorskog stripa i ilustracije, koja započinje izložbom radova hrvatskih autora.

Na ovoj izložbi, koja ostaje otvorena do 1. prosinca ove godine i na koju je ulaz slobodan, izlažu autori i autorice stripa i ilustracije različitih generacija i stilova. Predstavit će radove nastale od 2010. do 2020. godine pa izložba predstavlja retrospektivu hrvatskog stvaralaštva u ovoj umjetničkoj formi.

– Na izložbi će biti izloženo više od 300 tabli stripa i ilustracija više od 30 najznačajnijih hrvatskih autora svih generacija. Jedan dio izložbe sastoji se od radova koje su autori sami birali i slali na poziv, dok je drugi dio izložbe podijeljen na tri različita segmenta odnosno projekta – Komikaze, Lavanderman i Ohoho fanzin, rekao je u najavi izložbe u Exportu umjetnički voditelj Kolonije Damir Steinfl, autor stripova koji već više od 10 godina u Rijeci i Opatiji vodi radionicu stripa za djecu pod nazivom “Stvori novi kadar!”, u sklopu rada udruge Društvo za istraživanje i potporu (DIP).

Radi se o najznačajnijim hrvatskim autorima poput Dubravka Matakovića, Miroslava Sekulića, Dušana Gačića, Danijela Žeželja, Darka Macana, Darka Kreča, Matije Pisačića, Irene Jukić Pranjić, Ane Gezi, Ivane Armanini, Simona Bogojevića Naratha, Miroslava Nemetha, Branke Nikolić Hollingsworth, Sonje Gašperov i Ivana Marušića. Od riječkih autora izlažu: Ivan Mišković, Korina Hunjak, Damir Stojnić i Dragan Kordić, a svoje radove predstavljaju i nove generacije autora poput Sare Divjak, Mihaele Erceg te mnogi drugi čiji su radovi objavljeni u OHOHO fanzinu. Osim navedenih, tu su i autori koji sudjeluju u dugogodišnjem projektu Komikaze, voditeljice Ivane Armanini te autori projekta Lavanderman, voditelja Tonija Favera.

Cilj izložbe i kolonije je promocija stripa i ilustracije, poticanje i vrednovanje umjetničkog stvaralaštva te oblikovanje publike s ciljem poticanja mogućnosti razvoja kreativnih industrija u navedenim područjima umjetničkog izražaja. Ova prva Kolonija ima svrhu promovirati hrvatske autore te povećati vidljivost umjetničkog stvaralaštva hrvatskih autora.

U postavljenje ove izložbe uloženo je jako puno energije i entuzijazma i ponosna sam što smo svijet stripa na ovaj način uspjeli dovesti u Rijeku i što smo u tom našem naumu imali veliku podršku Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture kao i Primorsko-goranske županije, ističe Marta Berčić voditeljica Kolonije i predsjednica Društva za istraživanje i potporu.

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić izrazila je zadovoljstvo što je Primorsko-goranska županija mogla dati podršku ovom projektu koji je prijavljen na javne potrebe PGŽ, na program Poticanje kreativnih i kulturnih industrija.

– Ova izložba vrijedna je i jedinstvena i nadam se da će se stvoriti prilika da osim u Rijeci bude predstavljena i diljem naše županije, naglasila je pročelnica Šišić.

Za kraj, u ime RIJEKE 2020, publiku je na izložbu pozvala Barbara Babačić:

Pozivam sve zaljubljenike u strip da posjete izložbu koja u Exportu ostaje otvorena do 1. prosinca i iskazujem sve pohvale Društvu za istraživanje i potporu jer već dugi niz godina rade na popularizaciji aktivnosti i vrsta umjetnosti koje možda nisu toliko poznate široj javnosti i drago mi je što se ova izložba provodi uz potporu Rijeke 2020, kazala je Babačić.

Posjeti izložbi moguć je uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Foto: PR

No Comments Yet

Comments are closed