Riječka premijera filma održat će se u utorak, 7. rujna u dvostrukom terminu s početkom u 18 sati u dvorani Art-kina te u 20:15 sati u Ljetnom Art-kinu, uz gostovanje glavne glumice Gracije Filipović. Ulaznice za premijeru dostupne su od utorka, 31. kolovoza, putem platforme ulaznice.hr

U novu filmsku sezonu Art-kino kreće 7. rujna svečanom riječkom premijerom filma Murina redateljice i scenaristice Antonete Alamat Kusijanović, nagrađenim ljetos u Cannesu prestižnom Zlatnom kamerom (Camera d’Or) kao najbolji debitantski film u konkurenciji festivala, što je ujedno i najzvučnije priznanje koje je neki hrvatski film osvojio u posljednjih desetak godina.

Riječka premijera filma održat će se u utorak, 7. rujna u dvostrukom terminu, zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, s početkom u 18 sati u dvorani Art-kina te u 20:15 sati u Ljetnom Art-kinu, uz gostovanje glavne glumice Gracije Filipović.

Inače, hrvatska je premijera održana na Pulskom filmskom festivalu gdje je publika Murinu nagradila Zlatnim vratima Pule kao najbolji film, glumica Danica Ćurčić osvojila je Zlatnu arenu za najbolju žensku ulogu, a redateljica nagradu Breza za najbolju debitanticu festivala. Uz bogat festivalski život (među ostalima, film je prikazan u Sarajevu, a slijedi mu i gostovanje u Torontu), Murina je izazvala sjajnu reakciju publike i pozitivne ocjene kritike u inozemnim i domaćim medijima.

Riječ je o obiteljskoj psihološkoj drami čija se radnja odvija tijekom četiri dana na jednom hrvatskom otoku te je svojevrsni nastavak redateljičinog višestruko nagrađivanog kratkometražnog igranog filma U plavetnilo. Film donosi priču o napetom odnosu šesnaestogodišnje Julije (Gracija Filipović) i autoritarnog oca Ante (Leon Lučev) koji počinje pucati kada u njihov dom stigne stari obiteljski prijatelj (Cliff Curtis). Dok je otac zaokupljen pokušajima da s njim sklopi posao života, karizmatični gost Juliji otvara sve više prostora slobode što u njoj budi revolt prema roditeljima. Tijekom vikenda ispunjenog velikim očekivanjima, Julija uvlači obitelj u opasni vrtlog strasti i nasilja.

U filmu Murina željela sam istražiti napetosti unutar obitelji izazvane dolaskom stranca, autsajdera koji u mladoj djevojci Juliji pobuđuje želju da se suoči s ograničenjima patrijarhalnog mentaliteta kojeg prihvaća cijeli svoj život. (…) Međutim, Julija je začetak nove generacije intuitivnih žena koje raskrinkavaju ove ustajale dinamike. Julija je Murina, životinja koja će odgristi dio sebe da bi se oslobodila. Tu snagu vidim u mladim ženama u Hrvatskoj, ona jača. To je snaga koja leži u mudrosti i znanju, u vjeri u svoje sposobnosti, u ono božansko u nepoznatom. Snaga koja ne dopušta biti ušutkana, izjavila je redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

Ulaznice za riječku premijeru filma Murina dostupne su od utorka, 31. kolovoza, putem platforme ulaznice.hr, a film će se tijekom istog mjeseca u Art-kinu reprizno prikazati još šest puta: 8., 9., 10., 11. i 12. rujna. U slučaju lošeg vremena, projekcije planirane na otvorenom u Ljetnom Art-kinu održat će se u dvorani Art-kina.

Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, COVID potvrda nije potrebna, a posjetitelji su obavezni nositi zaštitne maske u svim unutrašnjim prostorima Art-kina.

Više: www.art-kino.org/hr/film/murina

Foto: PR

No Comments Yet

Comments are closed