Foto: Filip Gržinčić

…vidimo sE, i zajedno ćemo učiniti velike stvari, RijEka 21…

Uoči Svjetskog dana sindroma Down koji se obilježava svake godine 21. ožujka, Udruga za Sindrom Down – Rijeka 21 odlučila je obilježiti na zanimljiv način.

-S velikim uzbuđenjem ove godine povodom obilježavanja našeg dana, najavljujemo nešto „naše” – simbol proizvod  koji objedinjuje sve ciljeve projekta samog! Riječ je o našem „ E „  izradjenom od čičak trake na majicama u dječjim veličinama. E je napravljen od raznobojnih trakica koje se mogu skidati i premještati kako se želi. Na sašivenu bazu trakice će izrezivati, pakirati i slati naši odrasliji članovi u Udruzi.

Editorijal, u kojem ulogu modela imaju djeca naše Udruge s njihovim prijateljima, radio je Filip Gržinić u njegovom studiju.  Udruženi sa Filipovim objektivom  pokazali smo da snaga leži u različitostima, da nisu razlike te koje nas udaljavaju već naša nemogućnost  njihovog prihvaćanja i poštivanja, poručuju iz Udruge za Sindrom Down – Rijeka 21.

Naši mali, ali veliki modeli jesu: Irma Radovanović, Mia Čergonja, Luka Milković, Laura Filipaj,  Chiara Cetina, David Šobot, Ema Sanković, Andro Simunić i Daniel Hauptfeld.

O PROJEKTU ‘VIDIMO SE’

-U ovoj godini iza nas, godini iskustva pandemije i karantene, želimo osvijestiti ljude oko nas kako zapravo naša djeca i odrasli „žive“ gotovo čitav život takvim načinom, često skoro potpuno izolirani. Uskraćeni za pohađanje redovnih škola, osnovnih i srednjih, nemogućnost zapošljavanja, prepušteni sebi i svojim bližnjima negdje na marginama društva. Ima pomaka u svijesti ljudi, ima pomaka u društvu, ali na žalost još uvijek ne dovoljno. U skladu s time,  naš projekt „vidimosE“ pokušava promijeniti percepciju društva o Down sindromu i pokazati koliko su naši članovi „jednaki svima“, kako žele doprinositi društvu i biti punopravni članovi istog.

LJEPOTA RAZLIČITOSTI

-U suradnji s “Kreativnim kolektivom Kombinat”, nastao je naziv vidimo sE, čiji  visual nosi zapravo poruku koja ima cilj njega samog – „vidimo se u školi, na poslu, u kazalištu, na igralištu, na utakmici, na caju, na reviji, ….“ I na slovu „E“ je stavljena „četvrta crtica“ koja aludira na višak kromosoma koju imaju naša djeca. Istovremeno ona simbolizira različitost, ljepotu u različitosti i poruku da je sasvim u redu “biti različit” jer u konačnici i mi svi smo različiti.

Na kraju, želimo istaknuti kako su svi sudionici i prijatelji projekta od samog početka zapravo volonteri, koji su nesebično donirali svoje vrijeme, rad i znanja, što zaista cijenimo i na tome im od srca zahvaljujemo. Upravo ti ljudi i daju smisao svemu ovome sto činimo! Zajedno pomalo činimo „velike stvari“.

Svima kojima se majice sviđaju mogu se obratiti na Udrugu za sindrom Down – Rijeka 21, ili pogledati direktno na www.vidimose.org

Foto: Filip Gržinčić

 

No Comments Yet

Comments are closed