Foto: Pexels

Rijeka dobiva novu kino lokaciju na otvorenom za novo izdanje programa Autokino koje je već ovog proljeća na parkiralištu Beretich oduševilo brojne posjetitelje. Sada jedina neobnovljena zgrada na Kampusu Sveučilišta u Rijeci iz perioda vojnog korištenja tog prostora, među Riječanima znana kao Tenk, postaje Kinotenk – novo mjesto za Autokino gdje se, posebno za ovu prigodu, gradi nova projekcijska površina.

Prigodno, Autokino na prostoru nekadašnje vojarne inaugurira tri antiratna satirična filma: svevremenski Veliki diktator Charlieja Chaplina, M*A*S*H legendarnog Roberta Altmana i besprijekorni Cabaret Boba Fossea. Izuzev prostorom, odabir filmova blisko je povezan i s tematskim preokupacijama pravca Doba moći, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojem program pripada.

Kao programski projekt udruge Filmaktiv, Art-kina i Sveučilišta u Rijeci, Autokino u prostor jakih militarnih odjeka antiratnim satirama nastoji promatrati strahote i apsurde rata i vojnih djelovanja kroz humanističku optiku koja nudi refleksiju na svjetsku i europsku povijest s vrlo jasnom kritikom rata i vojnog ustroja.

Program Autokina otvara Chaplinov Veliki diktator u petak, 25. rujna s početkom u 20 sati. Smjela poruga najvećeg komičara (nijemog) filma najvećem diktatoru Europe 20. stoljeća Adolfu Hitleru donosi priču o slučajnoj zamjeni identiteta fizički naizgled istih protagonista (obojicu glumi Chaplin) – beskrupuloznog diktatora i židovskog brijača. Drska mješavina politike, tragedije, komedije i romantike kulminira u jedan od najupečatljivijih trenutaka filmske povijesti: smrtonosno ozbiljan govor komičnog junaka u strastvenom istupu za toleranciju u svijetu. Nominiran za pet oskarovskih kipića, uključujući i nominaciju za najbolji film, Veliki diktator nije samo jedna od najjačih antiratnih satira i komedija uopće već i obavezna filmska lektira iz perspektive cjelokupnog filmskog stvaralaštva.

M*A*S*H* i Cabaret rezervirani su za dva nadolazeća petka, 2. i 9. listopada, s istim početkom održavanja. Zvuk se, kao i u prethodnim izdanjima Autokina, prenosi preko radijske frekvencije 91,6 FM.

Posjetitelji Kinotenku mogu pristupiti preko ulice Radmile Matejčić (iznad Sušačke bolnice). Cijena ulaznice za Autokino po automobilu iznosi 25,00 kuna (20,00 kuna za članove Filmskog kluba Art-kina), a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Art-kina ili putem platforme ulaznice.hr. Prodaja ulaznica za Velikog diktatora počinje u ponedjeljak, 21. rujna u 12 sati.

U slučaju jake kiše ili nevremena, projekcija filma odgađa se za idući dan. Organizatori pozivaju sve zainteresirane građane da prate daljnje obavijesti na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Art-kina, Filmaktiva i Rijeke 2020 o mogućim daljnjim izmjenama u održavanju Autokina prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19 i u skladu s vremenskim prilikama.

Više potražite ovdje.

 

No Comments Yet

Comments are closed