Foto: PR

Početak lipnja u Art-kinu donosi retrospektivni program Tragom Ivice Vidovića posvećen velikanu domaćeg glumišta, a srijede krajem mjeseca rezervirane su za velikana poljske kinematografije, redatelja Krzysztofa Kieślowskog. Ljetno Art-kino s projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja, uz novi film Dalibora MatanićaZora, gdje će se 17. lipnja održati i premijera iščekivanog Riječkog orla

Lipanj u Art-kinu počinje uz retrospektivni program sjećanja na Ivicu Vidovića, iznimnog filmskog, kazališnog i televizijskog glumca koji je scenu i svijet napustio prije deset godina. Pod nazivom Tragom Ivice Vidovića, program od 1. do 8. lipnja donosi sedam dugometražnih i tri kratkometražna filma koji su na razne načine obilježili glumčevu karijeru, a otvara ga predstavljanje monografije Hod po rubu, s Ivicom, u društvu glumice Gordane Gadžić, Vidovićeve supruge, teatrologa Borisa Senkera i filmologa Željka Luketića, 1. lipnja u 19 sati. Ulaz na otvorenje uz predstavljanje monografije Hod po rubu, s Ivicom slobodan je za sve posjetitelje, uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta.

Ljetno Art-kino u dvorištu Kapucinskog samostana s večernjim projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja uz prikazivanje novog filma renomiranog domaćeg redatelja Dalibora Matanića, psihološke triler drame Zora, drugog dijela tzv. Trilogije Sunca. U redovni program Art-kina 14. lipnja stiže i domaća drama Tereza37, scenaristički prvijenac Lane Barić, u režiji Danila Šerbedžije, koji je trijumfirao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu (šest Zlatnih arena).

Lipanj već tradicionalno donosi i novo gostovanje Animafesta Zagreb, drugog najstarijeg živućeg festivala animacije i jednog od četiri vodeća međunarodna festivala animacije u svijetu. Gostovanje od 12. do 13. lipnja u fokus stavlja teme ljubavi i erotike, uz neizostavnu selekciju najboljih uradaka s ovogodišnjeg, 31. izdanja Animafesta Zagreb.

Iščekivana premijera dokumentarnog filma Riječki orao u Ljetno Art-kino stiže 17. lipnja u 21:30 sati, uz gostovanje autora filma. Gabriele D’Annunzio i njegovo osvajanje Rijeke jedan su od bizarnijih i važnijih fenomena političkog i kulturnog života 20. stoljeća, a Riječki orao, dokumentarni film prema scenariju Velimira Grgića i u režiji Darija Lonjaka, donosi duboki uvid u taj fenomen, kroz priču o nestaloj i pronađenoj glavi dvoglavog orla s riječkog gradskog tornja. Riječki orao gledatelje vodi u prošlost i sadašnjost Kvarnera, ali i kroz nezaboravno prostranstvo imanja Vittoriale, D’Annunzijeve vile na jezeru Garda, čiji su vrtovi prepuni povijesti i nevjerojatnih priča.

Ove se godine navršava 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog – jednog od najpoznatijih poljskih redatelja koji je u svom bogatom i upečatljivom opusu stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonog autora. Ciklus Kieślowski srijedom, kojim se Art-kino u lipnju i srpnju odlučilo prisjetiti opusa ovog intrigantnog autora, obuhvaća filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Program počinje njegovim zasigurno najpoznatijim filmovima, tzv. trilogijom boja – u srijedu, 23. lipnja filmom Plavo, 30. lipnja Bijelo i 7. srpnja Crveno. Ciklus se svečano otvara 23. lipnja diskurzivnim programom Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec.

Festival mediteranskog filma Split ove godine u Ljetno Art-kino stiže 25. i 26. lipnja s dva filma nagrađena na prestižnom Black Nights Film Festivalu u Tallinnu – prvi istanbulske redateljice Nisan Dağ Još jedan dah (Najbolja redateljica) te Strah Ivajla Hristova (Najbolji film) iz Sofije.

Filmska razonoda za najmanje filmofile osigurana je u novoj kinodvorani Dječje kuće koja i u lipnju donosi filmski program za djecu i čitave obitelji. Petkom, subotom i nedjeljom u popodnevnim terminima riječki mališani mogu uživati u najnovijim animiranim hitovima. Iz programa se izdvaja novi animirani Pixarov i Disneyjev hit – Luka (od 18. lipnja), priču o odrastanju neobičnog morskog dječaka tijekom divnog ljeta na talijanskoj obali. Na rasporedu su i Oscarom nagrađena Duša 3D (od 5. lipnja), animirane avanture Ainbo: Dobri duh Amazone (od 4. lipnja), Raya i posljednji zmaj (od 12. lipnja) te Croods 2: Novo doba (od 5. lipnja).

Ljetno Art-kino, koje s projekcijama u 21:30 sati kreće 10. lipnja, nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi kroz hodnik Art-kina. U slučaju lošeg vremena, projekcije se u istom terminu premještaju u dvoranu Art-kina.

Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Ulaznice za filmske projekcije u Dječjoj kući mogu se kupiti putem internetske stranice ulaznice.hr, na blagajni u prizemlju Dječje kuće koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije i na blagajni Art-kina.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/

No Comments Yet

Comments are closed