Foto: PR

Već tradicionalno u rujnu u Art-kino stiže riječkoj publici omiljeni kratkometražni filmski festival – Manhattan Short – pod geslom jedan svijet, jedan tjedan, jedan festival.

Podsjetimo, Manhattan Short nije gostujući festival, već festival koji se istovremeno održava diljem svijeta, a publika je glavni žiri. Pritom odabrani filmovi ujedno ispunjavaju uvjete za utrku za nagradu Oscar. Manhattan Short donosi deset najboljih koji će se prikazivati diljem svijeta, a u Art-kinu festivalski program prikazuje se dva dana – prvi puta u subotu, 25. rujna te reprizno u nedjelju, 26. rujna.

Ovogodišnje izdanje festivala uključuje kratkometražne filmove iz cijelog svijeta – Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Afganistana, Francuske, Italije, Kanade i Norveške – a publika širom svijeta, uključujući i posjetitelje Art-kina odlučuje o odabiru najboljeg filma zaokruživanjem favorita na dodijeljenom glasačkom listiću.

Program ovogodišnjeg Manhattan Short festivala

Ovogodišnja selekcija Manhattan Short festivala uključuje filmove Smrt rukovanjem o talentiranom tinejdžeru koji se nosi s ograničenjima za vrijeme pandemije Covid-19 snimajući duhovito ljubavno pismo svom rodnom gradu New Yorku, potom film Ganef o djevojčici, preplašenoj mračnom pričom iz majčine ratne prošlosti koja počinje vjerovati da je njezina obožavana kućna čistačica zlokobni lopov. Afganistanski Loš znak donosi priču o Pari, udovici i majci, koja se bori kako bi kupila dioptrijske naočale da može nastaviti raditi kao krojačica.

Film Grubo iz Sjeverne Irske donosi pak priču o bivšim pripadnicima paravojnih formacija koji nameću vlastitu uličnu pravdu. U filmu Archibaldov sindrom imitacija možda jest najiskreniji oblik laskanja, no za glavnog je lika doslovce patnja sve dok tijekom pljačke banke ne upozna slobodoumnu ženu. Zbor na saonicama priča je o dječaku koji želi pjevati u lokalnom zboru, ali kad se njegov otac potuče s izbjeglicom, njegove su težnje ugrožene.

Talijanska povijesna drama Zatvoren prema svjetlu potresna je priča o tvrdokornim talijanskim fašistima koji izvršavaju odmazde u Lombardiji tijekom Drugog svjetskog rata. U filmu Vrijeme je isteklo Felixova je majka pozvana na razgovor, a ogorčeni ravnatelj Felixu prijeti zabranom pristupa. No, Felix ima još nekoliko poteza.

Među selektiranim filmovima nalazi se i jedan animirani, Aurora, priča o djevojčici koja se zaljubi u prekrasnog konja, učeći o ljubavi, prijateljstvu i odrastanju. U konačnici, u igranom filmu Gospodin Kašmir službenik banke zadužen za pozajmice izvlači mračne tajne iz prošlosti ekscentričnog i tajanstvenog klijenta kojem su potrebna sredstva.

Ulaznice za Manhattan Short mogu se rezervirati e-poštom (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije ili putem internetske stranice ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

 

No Comments Yet

Comments are closed