Foto: @myfisrt_farmhouse /walmartcanada Instagram

I ove godine domove ćemo ukrasiti predivnim figuricama Orašara: s obzirom da je većini postao must have dodatak, sigurno ste se pitali zašto i kako se Orašar pronašao upravo među najpoželjnijim božićnim dekoracijama.

PRIČA O LJUBAVI

Orašari su nastali u Njemačkoj u 17.st., a prvenstveno su se proizvodili u funkcionalne svrhe kao drobilice za orahe. Ipak, svjetsku popularnost stekao je u 20.st baletom Orašar ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog koji je nastao je kao adaptacija priče Orašar i kralj miševa autora E.T.A Hoffmanna.

@modejunkie

Sama radnja odvija se na Badnju večer kad glavni lik, djevojčica Klara dobije drvenog Orašara te ubrzo sazna da je on začarani dječak kojem namjerava razbiti čaroliju. Klara Orašaru pomogne poraziti sedmoglavog kralja miševa, a Orašar je povede u zemlju vile Šećera. Djevojčica na kraju Orašaru izjavljuje ljubav i time ga pretvara u pravog dječaka. Radi svoje tople i božićne tematike, balet se izvodio upravo za vrijeme božićnih praznika. To je pomoglo da se Orašar prepozna kao božićni ukras, prvenstveno cijele zapadne kulture, a uskoro postane i iznimno popularan diljem svijeta.

@myrusticretreat

ORAŠAR KAO NAJLJEPŠA BOŽIĆNA DEKORACIJA

Figura Orašara uistinu je posebna, upravo zbog priče koju nosi sa sobom.
Tradicionalno se izrađuju po uzoru na igračku vojnika, a danas dolaze u puno dimenzija, boja, dizajna i cijena. Neki ga preferiraju u obliku kuglica ili printa, a većina kao figuru. Svakako je iz godine u godinu potražnja sve veća, a ukoliko se dvoumite oko novog božićnog dodatka u domu, ovi primjeri mogu vam pomoći u odluci.

@treetopia

@myfirst_farmhouse

@wrapped_in_lace

@willowrosecoggins

@hogarbh

No Comments Yet

Comments are closed