U potrazi za originalnim detaljima kojima ćemo ukrasiti dom ponovno smo se našli na dobro poznatoj lokaciji – Maloj Galeriji Bruketa, riječkoj oazi najljepših umjetnina s potpisom sestara Bruketa. Osim prekrasne kolekcije unikatnog nakita, za oko su nam zapeli keramički predmeti koji su zaista prava mala umjetnička djela.

Sestre Vilena Bruketa Matković i Morana Bruketa Pertaut otkrile su nam sve o čarobnom svijetu umjetničke keramike u kojem, kako nam same kažu, žive od malih nogu.

OBITELJSKA TRADICIJA

Glina je u njihovom domu bila prisutna još otkad su bile djeca – njihova mama u šali zna reći da je tata jednom rukom izrađivao keramičke predmete, a drugom njihao koljevku 🙂

Istina nije daleko od toga, izrada umjetničke keramike u obitelji Bruketa započela je 70-ih godina prošlog stoljeća: Vilena i Morana igrale se se glinom ‘oduvijek’, a dvadesetak godina kasnije, preuzele su vođenje obiteljske Male galerije u Rijeci. Budući da sve keramičke predmete iz ponude izrađuju same, u galeriji provode najmanje vremena.

Njihov radni kutak nalazi se u ateljeu u Starom gradu, okružene su keramičkim pećima, glinom, glazurama i kalupima, i to je, kako nam same kažu – okruženje u kojemu se najbolje snalaze.

ŠARENI SVIJET KERAMIČKE UMJETNOSTI

Ne postoji predmet kojeg ne izrađuju: zdjele, satovi, vaze, šalice, tanjuri, lampe, a riječke umjetnice otkrile su nam i nešto više o samom procesu izrade: keramiku peku dva ili tri puta na temperaturi od 1000 stupnjeva, uvažavajući tradicionalne tehnike i pravila struke, ali uz obavezan osobni pečat i cilj –keramika se mora uklopiti u moderan, suvremen životni prostor.

Sestre Bruketa slažu se kako je primijenjena keramika ono što se najviše traži, a najveći izazov predstavlja im izrada većih predmeta koji su rezervirani za izložbe. Kad naprave novi eksponat, prvo ga izlože u svojoj drugoj, izložbenoj galeriji Bruketa 2 na Sušaku, gdje se i trenutno mogu razgledati podne lampe i tanjuri velikog formata.

IGRA STVARANJA

U svom radu pomaže im odličan radni tim, pa uz puno smijeha i prijateljsko okruženje, i najteži fizički dio posla postaje igra, a u svaki radni dan ulaze s radošću.

Dvadeset godina profesionalnog rada s glinom za sestre Vilenu i Moranu pravi je blagoslov i put kojim koračaju punog srca. A zadovoljni kupci ili samo lijepi komentar za njihovi keramiku, najveća je nagrada i vjetar u leđa za nove projekte kojih, kako su nam otkrile – imaju napretek.

Sve naše čitatelje pozivamo da prate našu Facebook stranicu jer uskoro pripremamo veliko iznenađenje! 

Foto: Mala galerija Bruketa/Galerija Bruketa 2

No Comments Yet

Comments are closed